SHARE

Normalisht që lindja e një fëmije ka anët e saja negative dhe pozitive, dhe shpeshherë nuk duam që të flasim për eksperiencën para ose gjatë lindjes.

Mirëpo cfarë duhet të bëni në mënyrë që organi juaj gjenital të jetë i gatshëm për të lindur fëmijën, e rëndësishme është që gjatë shtyrjes të mos kesh frikë, thotë infermierja Katie Page.

Bëni planin tuaj të lindjes? A e dini se cfarë janë lotët e organit gjenital femëror?

Lotët e organit gjenital femëror janë diçka që ndodh spontanisht, që ndodh kur fëmija shtyn për të dal jashtë. “Gjatë lindjes, organi gjenital duhet të shtrihet aq sa është e nevojshme për të dalë koka e një bebe”, thotë Sherry Ross, gjinekolog në Santa Monika të Kalifornisë, transmeton Gazeta Shneta.

Si mund ta shmangim ose ta ulim ashpërsinë e vrerës gjenitale?

Gjatë lindjes, përpiquni të merrni një pozicion që vendos më pak presion në perineumin tuaj dhe në dyshemenë e organit gjenital, siç është pozicionimi i drejtë ose anësor, thotë Page. Të qëndruarit në duar dhe gjunj dhe pozicionet e tjera të të qëndruarit përpara mund të zvogëlojnë lotët perineal.

Gjithashtu ndihmon nëse udhëhiqni fazën shtytëse të punës. “Kur nëna merr drejtimin, ajo bën vetëm aq sa ajo të ndjejë lëvizjen e foshnjës së saj, gjë që lejon që organi fe,ëror të shtrihet ngadalë, duke zvogëluar gjasat e shqyerjes”, thotë Page. Në pozicionin e rrokullisjes, kur ju jeni drejtuar për të nxitur sa më shumë që mundeni ndërsa dikush numëron, ekziston një presion shtesë në perineumin tuaj, gjë që mund të rrisë shanset e grisjes.

Përveç kësaj, mund të zvogëloni shanset tuaja për grisje duke aplikuar një kompresë të ngrohtë në perineum gjatë fazës shtytëse të lindjes, thotë Dr Ross.

Së fundi, katër deri në gjashtë javë para datës suaj të caktuar, praktikoni një masazh perineal 10 deri në 15 minuta çdo ditë. “Zakonisht masazhi i bazës së organit gjenital me vaj ose një lubrifikant me bazë uji është menduar të zbusë indin, duke e bërë atë më të zhdërvjellët dhe duke përmirësuar fleksibilitetin e saj”. thotë Page.

(Gjithmonë konsultohuni me mjekun tuaj para se të filloni praktikën, veçanërisht nëse keni një histori të herpesit, pasi ushtrimi i masazhit perineal me shpërthimin e herpesit aktiv rrit rrezikun e përhapjes së virusit përgjatë gjithë traktit gjenital).