SHARE

Situata nuk është e njëjtë te secili fryt kur bëhet fjalë për pesticidet, sepse disa prej tyre kanë lëvore apo gëzhojë që i mbron dhe kështu na e ruajnë shëndetin. Por, shumica e pemëve dhe perimeve nuk e kanë një mundësi si kjo, një shtresë mbrojtëse.

Dredhëzat gjithmonë kanë në sasi të madhe me pesticide sepse nuk kanë shtresë mbrojtëse dhe rriten në tokë.

Duke analizuar të dhënat e ndryshme, agjencia e ushqimeve “EWG” ka bërë listën prej 12 llojeve të pemëve dhe perimeve që në vete përmbajnë më së shumti pesticide:

 1. Dredhëzat;
 2. Spinaqi;
 3. Nektarinat;
 4. Mollët;
 5. Pjeshkat;
 6. Dardhët;
 7. Qershitë;
 8. Rrushi;
 9. Selino;
 10. Domatet;
 11. Specat;
 12. Patatet.

Pesticidet mund të jenë të dobishme dhe të rrezikshme. Ju nevojiten kultivuesve për të mbrojtur frutat nga sëmundjet e rrezikshme, e në sasi të vogla janë të parrezikshme. Por, nëse pesticidet grumbullohen në trupin e njeriut, mund të shkaktojnë pasoja serioze për organizmin.

Një studim ka dëshmuar përmes fakteve se, jeta në hapësirën përreth vendeve ku pesticidet përdoren, mund të dëmtojë zhvillimin neurologjik të fëmijëve.