SHARE

Kjo temë ka qene shume e diskutushme ne familjet tona sidomos vitet e fundit kur nenat po lexojne shume dhe jane shume mire te informuara per çdo gje te mire dhe jo te mire per te vegjlit e tyre.

Dikur sapo mbushte femija 6 muaj nenat gjithemone i kane futur femijet ne rreth për t’u ndihmuar në lëvizje, i njohur ndryshe si dubaku, me pretkestin qe mesohet me shpejte me ece dhe kalone kohen me i qete.

Jane shume arsye pse dubaku nuk preferohet për fëmijët:
  • Beba nuk e fiton vetbesimin e te ecurit por behet i varur prej tij
  • Shkel ne maje te gishtave
  • Nuk i forcohen muskujt e trupit
  • Peshojne komplet trupin mbi testise, gje qe eshte shume e demshme per zhvillimin e organeve seksuale.
  • Ne kete moshe foshnja duhet te filloje te shkoje kemba-duar(zhagitet).

Krejt cka duhet te beni eshte te merrni nje mbulese ta vendosni ne mes te dhomes dhe t’i vendosni lodra ne distance ne menyre qe ai te perpiqet ti mberrije, keshtu edhe mesohet te shkoje kemba-duar (zhagitet).

Pas ketij procesi ai instiktivisht do te filloje te mbahet neper objekte dhe te perpiqet te ece.

Por ju asnjehere mos e mbani per duar me qellim qe te perpiqeni t’ja mesoni hapat para kohe. Ose mos e sforconi te qendroje ne kembe ne kete moshe.

Lerinj gjerat te shkojne rrejdhshem, le te ece kur ai te ndihet vete i sigurte ose i gatshem.

Nuk eshte mire te insistohet pe ta mesuar femijen dhunshem te ece vetem sa per ego tuajen per te thene “femija im po ece shume heret”.

Cdo ndryshim i femijes duhet te behet ne proporcion me muajt dhe jo te ngutet.

E nese keni edhe femije tjere ne familje, atehere eshte mire te motivohen ata qe te lozin ne divane se bashku me foshnjen, kjo e ndihmon edhe me shume dhe i jep energji. Foshnjet jane te prirura te i kene “idoll” vellezerit apo motrat me te medhaja.

Thuani JO perdorimit te dubakeve!