SHARE

Shkencëtarët kanë zbuluar arsyen pse disa gra përjetojnë cikle më të rënda se të tjerat, me gjakderdhje dhe dhimbje më të mëdha.

Pas viteve të hulumtimit, një ekip ka identifikuar një proteinë kyçe që ndihmon në riparimin e rreshtimit të mitrës gjatë menstruacioneve, duke kufizuar humbjen e gjakut.

Ata gjetën se disa gra kanë nivele më të ulëta të oksigjenit në gjakun e tyre, duke çuar në një prodhim më të ngadaltë të kësaj proteine, dhe për këtë arsye humbin sasi më të madhe të gjakut.

Zbulimi, i botuar sot nga Universiteti i Edinburgut, mund të hapë rrugën për të zhvilluar trajtime jo-hormonale për cikle të rënda, pa pasur nevojë të përdoret histerektomia, heqja kirurgjike e mitrës.