SHARE

Po tentoni të mbeteni shtatzënë? Sigurohuni që e njihni linjën fundamentale të krijimit të foshnjës – ajo që nuk kuptoni mund të ndikojë në shëndetin tuaj.

Hidhni pilulat për kontrollimin e shtatzënisë dhe filloni. Kjo është e gjitha që duhet për të bërë një fëmijë, apo jo? Jo gjithmonë: Shumë faktorë të jetesës mund të pengojnë udhëtimin tuaj në amësi. Megjithatë, shumë gra nuk janë të informuara mirë kur bëhet fjalë për fertilitetin, sipas një studimi të ri të publikuar në Fertility & Sterility.

Fakte rreth fertilitetit
Acidi folik është i rëndësishëm

Gjysma e grave nuk e dinë se duhet të marrin shtesë të acidit folik para shtatzënisë. Megjithatë 50 përqind e grave të moshës riprodhuese nuk janë në dijeni se duhet të marrin multivitamina me acid folik për të parandaluar defekte të tubave nervor, si spina bifida.

Acidi folik është një vitaminë B që ndihmon në ndërtimin e qelizave të shëndetshme, si ato të përfshira në ndihmën për mbylljen e shtyllës kurrizore; mund të përmirësojë edhe cilësinë e vezës.

Trashja mund të ndikojë në ovulim

Më shumë se 25 për qind e grave nuk e dinë se obeziteti mund të ndikojë në aftësinë e tyre për të konceptuar.

“Pesha e tepërt mund të shoqërohet me çështje të tjera shëndetësore, siç është sëmundja e tiroides, prediabetes, diabeti dhe sindroma ovarian polycystic, të cilat mund të ndikojnë në ovulacion”, thotë Sara Pentlicky, MD, MPH, asistent profesoreshë e Obstetrikës dhe Gjinekologjisë në Universitetin e Pensilvanisë .

Nëse keni periudha abnormale ose të parregullta, si cikle që zgjasin më shumë se 35 ditë, nuk mund të ovuloni çdo muaj, duke ju lënë më pak gjasa të mbeteni shtatzënë.

Pirja e duhanit duhet të anashkalohet

Njëzet e pesë përqind e grave nuk janë në dijeni të pasojave komprometuese të konceptimit të pirjes së duhanit. Pirja e duhanit rrit rrezikun e bllokimit në tubat tuaja të fallopisë dhe dëmton vezët tuaja. Ndriçimi gjithashtu rrit rrezikun e abortit, defekteve të lindjes dhe një foshnje me peshë të ulët lindjeje.

Mos prisni derisa të mbeteni shtatzënë të heqni dorë nga zakoni, pasi që procesi i ndalohet mund të jetë stresues në trupin tuaj dhe potencialisht në zhvillimin tuaj.

Është më e vështirë të mbeteni shtatzënë kur jeni në moshë të mesme

Një e pesta e grave nuk e kuptojnë se plakja ndikon në mosmarrëveshjet e tyre për t’u mbetur shtatzënë. Përkundër faktit që 38 vjeçarja Drew Barrymore është shtatzënë me fëmijën e dytë dhe Laura Linney së pari herë ka lindur në moshën 49 vjeç, është më e vështirë të konceptohesh me kalimin e çdo viti.

Në moshën 30 vjeçare, keni një shans 20 përqind të shtatzënisë në çdo cikël dhe gjasat zvogëlohen në 5 për qind në cikël deri në kohën kur jeni 40.