SHARE

Dhurimi i rregullt i gjakut mund të ndihmojë gjakun tuaj të qarkullojë më mirë, duke reduktuar viskozitetin dhe ndoshta duke ndihmuar në kufizimin e dëmtimit të enëve të gjakut, të cilat duhet të rezultojnë në më pak bllokime arteriale.

Çdo dhurues i gjakut merr një “mini pasqyrë të fizikut të tij” para dhurimit për të kontrolluar presionin e gjakut, hemoglobinën dhe temperaturën, së bashku me testimin për 13 sëmundje infektive.

Njerëzit që vullnetarizojnë për arsye altruiste jetojnë më gjatë.

Për çdo njësi të dhuruar gjaku, ju humbni rreth një të katërtën e një gram hekuri, e cila është një nga mënyrat më të mira për të shmangur rreziqet shëndetësore që lidhen me mbingarkesën e hekurit. Trupi juaj ka një kapacitet të kufizuar për të nxjerrë hekurin, kështu që mund të dëmtojë organet si mëlçia, zemra dhe pankreasi.

Katër përfitimet e dhënies së gjakut

Dikush në SHBA ka nevojë për gjak çdo dy sekonda, kështu që nëse jeni gati për të bërë një vepër të mirë, dhurimi i gjakut është një zgjedhje fenomenale. Më shumë se 41.000 dhurime të gjakut nevojiten çdo ditë dhe e vetmja mënyrë për ta furnizuar këtë nevojë është nëpërmjet dhuruesve bujarë të gjakut.

Është padyshim një akt altruist … por gjithashtu ofron përfitime të rëndësishme por ende pak të diskutuara.

1. Balancon nivelet e hekurit në gjakun tuaj

Për çdo njësi të dhuruar gjaku, humbni rreth një të katërtën e një gram hekuri. Së pari mund të mendoni se kjo është një gjë e keqe, pasi hekuri në nivel të ulët mund të çojë në lodhje, imunitet të zvogëluar ose anemi. Kjo është e zakonshme tek fëmijët dhe gratë në premenopauzë.

Por ajo që shumë njerëz nuk e kuptojnë është se shumë hekur mund të jetë më e keqe sesa mungesa e hekurit. Pra, për shumë njerëz, fakti që dhurimi i gjakut ndihmon në heqjen e tepërt të hekurit është një nga përfitimet më të mëdha që ofron.

2. Qarkullim më i mirë i gjakut

A e dini se çfarë niveli i lartë i sheqerit, pirja e duhanit, stresi emocional, ankthi, kolesteroli i lartë dhe nivelet e larta të acidit urinar i bëjnë gjakut tuaj?

Të gjitha këto e bëjnë gjakun tuaj të hiperkoagulueshëm, që do të thotë se e bën atë të trashë dhe të ngadalshëm në lëvizje, gjë që rrit rrezikun për të pasur një mpiksje gjaku ose goditje në tru. Gjaku i Hypercoagulable kontribuon në inflamacion, sepse kur gjaku juaj nuk qarkullon mirë, oksigjeni nuk mund të shkojë tek indet tuaja. Dhurimet e përsëritura të gjakut e ndihmojnë të qarkullojnë më mire atë.

3. Merrni një “pasqyrë fizike”

Temperatura juaj do të kontrollohet së bashku me presionin e gjakut, pulsin dhe hemoglobinën. Gjaku juaj do të testohet edhe për 13 sëmundje infektive si HIV, hepatiti B, sifilizi etj.

4. Jetë më të gjatë

Njerëzit që vullnetarizojnë për arsye altruiste, për të ndihmuar të tjerët në vend të tyre, duket se jetojnë më gjatë se ata që vullnetarizojnë për arsye të tjera.